Tärkein asia lämpömittaria valitessa on se, mitä halutaan mitata. Onko kyseessä ilman lämpötilan mittaaminen, vai halutaanko mitata lämpötilaa vedestä, jääkaapista, saunasta tai ruuasta? Kaikille näille on omat, tilanteeseen parhaiten sopivat mittarit. Sivun yläosan valikoista pääset tutustumaan lähemmin sopiviin mittareihin käyttötarkoituksen mukaan.
Tarkkuus saattaa niin ikään olla avainkysymys, ja mittarin valinnalla on siihen suuri vaikutus. Mittareita on kolmenlaisia: nestelämpömittarit, bimetallilämpömittarit (ns. viisarimalli) ja digitaaliset lämpömittarit.
Nestelämpömittareissa mittaus perustuu nesteen laajenemiseen. Bimetallilämpömittareissa on metalliliuska, jossa on kahta eri metallia. Niiden erilainen laajeneminen suhteessa lämpötilan muutokseen välittyy akselin välityksellä mittarin viisariin. Digitaalisissa mittareissa on yleensä NTC-anturi. Siinä mittauspään sähköinen vastus vaihtelee lämpötilan mukaan. Sisälämpötilan mittaava sensori on kotelon sisällä. Ulkolämpötilan mittaus tapahtuu langallisissa mittareissa lanka-anturin päästä ja langattomissa mittareissa ulkolähettimen kotelon sisältä.
Nestetäyttöiset ja digitaaliset mittarit ovat selvästi viisarimittareita tarkempia. Esimerkiksi ulkolämpötilaa mitattaessa nestemittarin ja digimittarin tarkkuus on yleensä ±1°C. Bimetallimittarilla tarkkuus on parhaimmillaankin ±2°C. Tarkkuutta hakevan kannattaa siis valita neste- tai digitaalinen lämpömittari.
Oleellista on myös, minkälaiseen paikkaan mittari halutaan asentaa. Luetaanko näyttöä paikallisesti vai kauempaa? Neste- ja bimetallilämpömittarit täytyy aina lukea suoraan mittarin näytöstä. Toimintaperiaatteen yksinkertaisuus takaa myös suuren toimintavarmuuden. Oikeaan paikkaan tukevasti asennettu nestemittari voi toimia moitteetta jopa kymmeniä vuosia.
Jos lämpötilaa täytyy lukea kauempaa itse mittauspaikasta, mittarin täytyy olla digitaalinen. Lanka-anturilla varustetut mittarit sallivat noin puolentoista metrin välimatkan (esimerkiksi lämpötilan mittaaminen ulkoa ikkunan takaa tai jääkaapista) ja langattomien anturien kantavuus on tyypillisesti muutaman kymmenen metriä.
Suurimman vapauden antavat internetiä hyödyntävät, täysin etäluettavat mittausjärjestelmät kuten WeatherHub. Niiden lukemia voit tarkastella älylaitteelta mistä vain, missä on nettiyhteys. Ne ovat hyviä vaihtoehtoja esimerkiksi kesämökin, veneen tai matkailuauton olosuhteiden seurantaan.