Energiansäästö on ajankohtaista etenkin kylmään vuodenaikaan. Omasta energiankäytöstä nipistäminen tuo suoraa hyötyä omalle lompakolle ja samalla myös ympäristölle.
Kaikki säästö esimerkiksi valaistuksessa tai viihdelaitteiden käytössä on arvokasta. Eniten energiaa kuitenkin kuluu prosessissa, joissa lämpötila muuttuu – tärkeimpänä asunnon lämmitys. Siksi todellisia lämpötiloja kannattaa seurata lämpömittarin avulla.
Lämmitys
Sisätiloissa yhden asteen lämmönpudotus pienentää energiankulutusta jopa 5 prosenttia. Vähän käytettyjen tilojen kuten autotallin lämpöä reilusti alentamalla voi säästää energialaskussa yli kymmenen prosenttia, kertoo Motiva.
Lämpötilan arvioinnissa ei kannata luottaa pelkkään termostaatin säätönuppiin. Niiden tarkkuus harvoin riittää.
Paras keino seurata lämpötilaa on luotettava huonelämpömittari. Oikean tuloksen saamiseksi mittari tulee asentaa vedottomalle sisäseinälle. Myös pöydällä seisovat digimittarit kannattaa asettaa sisemmäs huoneeseen kohtuulliselle etäisyydelle ikkunoista, jos niillä halutaan seurata todellista huonelämpötilaa.
Lämpötilaa kannattaa mitata erikseen asunnon joka huoneesta. Lukemat muuttuvat nopeasti varsinkin jos käytössä on pistemäinen lämmönlähde, kuten takka tai ilmalämpöpumppu.
Oleskelutiloissa on asuinmukavuuden kannalta hyvä pitää pari astetta korkeampaa lämpötilaa kuin vähemmän käytetyissä tiloissa. Suositeltava lämpötila oleskelutiloissa on 21 astetta ja makuuhuoneissa 18–20 astetta.
Kylmälaitteet
Muista myös tarkistaa kylmälaitteiden oikea lämpötila ylikulutuksen varalta. Oikeasta lämpötilasta (jääkaapissa +2–+6 astetta, pakastimessa −18 astetta) ei saa tinkiä ruuan säilyvyyden takaamiseksi, mutta joskus säädöt saattavat lipsahtaa turhankin kylmiksi ja sähköä kuluu turhaan.
Jos säilöit kesän marjasatoa pakkaseen, kannattaa erityisesti tarkistaa, ettei pakastimen tehosäätö unohtunut pakastus-asetukselle.
Sauna
Sähkökiuas saattaa olla melkoinen energiasyöppö. Siinäkin tehokkuuteen kannattaa kiinnittää huomiota.
Ehkä yhtä hyvät löylyt saisi vähän alemmassakin lämpötilassa? Jos 90-asteisen saunan sijaan riittää 70 astetta, säästyy rutkasti kiukaan lämmitysenergiaa. Ihanteellinen lämpötila kannattaa määrittää lämpömittarilla, sillä kiukaiden omat termostaatit ovat vain suuntaa-antavia.
Muista myös mennä saunaan heti, kun se on valmis. Puolikin tuntia ”tyhjäkäynnillä” käyvän sähkökiukaan energialasku lasketaan jo euroissa sähkön hintapiikkien aikana.
Lisää hyödyllistä tietoa energiasta ja vinkkejä sen säästämiseen löytyy Motivan sivuilta.